top of page

Türkiye'nin Kelebek Etkisi

CM-HaberDetay-300x250

Türkiye, bölge üzerinde bugüne kadar mafya vari korku salan ABD’nin çöküşüne sebep olabilir.

Türkiye’nin Kelebek Etkisi

Yeni dünya düzeninde, üst akıl denilen, her şerrin odak noktasının; Türkiye konusunda bizim adımıza sağ olsun düşünüverdiği bir takım proje ve planları olabilir. Ancak onların senaryosunda biz var isek, sufle bekleyen oyuncu olmayıp, biz de özgün metinler üretmek zorundayız.

Yeni yüzyılımız üzerinde öngörülen planlamalarda dünyanın iki kutuplu soğuk savaş döneminin kronik bloklaşmasından kurtulacağı ve yeryüzünde yaklaşık 10 civarında ülkenin yıldızının parlayabileceği düşünülüyordu. Bu ülkelerden birinin Türkiye olup olmayacağı, son dönemde uygulayacağı politikalarla elde edeceği güce bağlı. Bu sebeple, toplumsal yönlendirme yapmak için, 2023, 2053 ve 2071 hedefi gibi vizyonlar oluşturuldu.

15 Temmuz sonrası süreçte Türkiye, uluslararası ilişkiler düzleminde bölgedeki tüm oyuncularla temas sağlayan ve salt Atlantik bazlı zeminden uzun yıllar sonra esneme sağlayarak, hatta biraz da tepkisel olarak, Avrasya ekolu ile iletişime geçen bir ülke haline geldi.

Bu durum Atlantik cenahının yıllardır alışık olduğu, bir yüzüne yediği tokattan sonra diğer yüzünü dönen İsa motifli Türkiye’de beklenenin aksi karşılık buldu. Avrasya ekolü ile sağlanan temasta ise ortak bölgesel menfaatler ve nihai komşuluk temelinde “win-win” metodu kullanıldı.

Bu durum bazı analizciler tarafından ‘eksen kayması’ tabiri ile ifade edildi. Aslında bu tam bir yanılsama. Bu durum, Türkiye’nin yeni yüzyılda yıldızı parlayacak yeni ülkelerden birisi olacağı ve tam teslimiyetten, oyunda değişken belirleme yetisi olacak bir ülke konumuna gelmesi sonucunu doğuracaktır.

15 Temmuz ve sonrası elde edilen kitlesel ve toplumsal kinetik enerji ve Cerablus müdahalesi, Türkiye’nin bölge ülkeleri üzerindeki etkisini daha da arttırdı.

Tüm bunlar olurken, ileri karakol görevi verilen bir ülkenin kendince haddini aşarak yeni bölgesel güç haline dönüşüyor olması, ağa üzerinden kelek kesen üst aklı rahatsız etti. Bu rahatsızlık telaş ve hatayı beraberinde getirdi.

Bu durum, bölgede kuyruğunu dik tutmaya çalışsa da, karizması çizilmiş olan başta ABD olmak üzere üst aklın, aklını bozabilir.

Edward N. Lorenz, çalışması Kaos Teoremleri’nden biri olan ‘Kelebek Etkisi’ teorisinde düşüncesini hava durumu üzerinden ifade eder.

Lorenz, Kelebek Etkisi (Butterfly Effect) teorisinde, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabileceğini iddia eder.

Lorenz, Amazon ormanlarında bir kelebeğin kanat çırpmasının, ABD’de fırtına kopmasına neden olabileceği tezini savunur.

Bu teori gereği, Türkiye merkezli bölgede bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtınalar kopmasına neden olabilir. Bu da, ‘var olan delik büyür’ Murphy kanununa göre diğer bölge ülkelerinin pozisyonunu değiştirebilir.

Sonuç olarak; Türkiye, bölge üzerinde bugüne kadar mafya vari korku salan ABD’nin çöküşüne sebep olabilir.

Kaynak: Misafir Kalem Yazdı

 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival

 FOLLOW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page